Overlijdensverzekering

Overlijdensverzekering

Overlijdensverzekering

Wat is een overlijdensverzekering?

Een overlijdensverzekering is een verzekering die geld uitkeert wanneer u komt te overlijden. Deze verzekering, die ook wel een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt genoemd, sluit u dus af op uw leven. Wanneer u komt te overlijden wordt er eenmalig een bedrag uitgekeerd aan uw nabestaanden. Met dit bedrag kan de hypotheek worden afgelost, de vaste lasten worden betaald of uw uitvaart worden bekostigd. Door een overlijdensverzekering af te sluiten, beschermt u uw nabestaanden tegen de financiële gevolgen van uw overlijden.

Dit zijn de 3 meest gekozen overlijdensverzekeringen van september 2020.

Dit zijn de 3 meest gekozen overlijdensverzekeringen van september 2020.

1
Reaal Overlijdensrisicoverzekering 7,2DELA Overlijdensrisicoverzekering816 reviews
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
3,69 € 100.000,-
Premie voor uw situatie Ander verzekerd bedrag
 Altijd een ORV die bij u past
Voordeel voor niet-rokers
+ Meer informatie Reaal
Bekijk pakket
2
DELA Overlijdensrisicoverzekering 9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering3.247 reviews
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
4,50 € 100.000,-
Premie voor uw situatie Ander verzekerd bedrag
 Direct online af te sluiten, ook voor uw hypotheek
Extra korting wanneer u niet rookt
+ Meer informatie DELA
Bekijk pakket
3
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5DELA Overlijdensrisicoverzekering130 reviews
Maandpremie Uitgekeerd bedrag
6,12 € 100.000,-
Premie voor uw situatie Ander verzekerd bedrag
 U kiest wat bij uw leven past
Ook als u een gevaarlijk beroep heeft
+ Meer informatie Centraal Beheer
Bekijk pakket

Premies zijn berekend met de geboortedatum 1-1-1990, gelijkblijvende ORV en een periode van 20 jaar.
De top 3 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame). Update: maandag 07 september 2020

Of vergelijk alle overlijdensrisicoverzekeringen

Alle overlijdensrisicoverzekeringen
Vergelijk alle ORV’s

DELA Uitvaartverzekering Monuta Uitvaartverzekering Yarden Uitvaartverzekering Ardanta Uitvaartverzekering PC Uitvaart Uitvaartverzekering

Welke verzekeringsvormen zijn er voor een ORV?

Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, kunt u kiezen tussen drie verschillende verzekeringsvormen:

 • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
 • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
 • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

De verschillende vormen hebben een aantal zaken met elkaar gemeen. Zo bepaalt u altijd zelf de looptijd van de overlijdensverzekering en de hoogte van het verzekeringsbedrag. Bovendien wordt deze verzekering alleen uitgekeerd wanneer u binnen de looptijd komt te overlijden. Overlijdt u buiten de looptijd? Dan wordt er niets uitgekeerd aan uw nabestaanden. Met een overlijdensrisicoverzekering wordt geen kapitaal opgebouwd.

Gelijkblijvende

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Kiest u voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, dan ontvangen uw nabestaanden na uw overlijden binnen de looptijd van de verzekering het volledige verzekeringsbedrag. Het maakt daarbij geen verschil op welk moment binnen de looptijd u komt te overlijden, het door u afgesproken bedrag blijft gedurende de looptijd gelijk. De premie van deze verzekeringsvorm is hoger dan de andere vormen, aangezien het risico voor de verzekeraar hoger is.

Meer informatie

Lineair dalend

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een lineair dalende overlijdensrisico verzekering daalt het verzekeringsbedrag met een vast bedrag per maand. Wanneer u kort na afsluiting van deze verzekering komt te overlijden, krijgen uw nabestaanden een hoger bedrag uitgekeerd dan wanneer u aan het einde van de looptijd overlijdt. In de laatste maand van de looptijd is het verzekeringsbedrag afgenomen tot 0 euro. De premie blijft gedurende de looptijd wel gelijk, maar is veel lager dan de premiebetaling van een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Uw verzekeraar kan u aan het einde van de looptijd een premievrijstelling geven, maar dit verschilt per verzekeraar.

Meer informatie

Annuïtair dalend

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een annuïtaire overlijdensrisicoverzekering wordt gekenmerkt door een verlaging van het verzekeringsbedrag op basis van een vast percentage. Het tempo van de afname wordt in de meeste gevallen afgestemd op die van de annuïtaire hypotheek. In het begin neemt het langzaam af, maar gedurende de looptijd vermindert het bedrag snel. Aan het einde van de looptijd bedraagt het verzekeringsbedrag 0 euro. De premie blijft echter wel gelijk, al komt het voor dat u aan het einde van de looptijd een premievrijstelling krijgt. Het verzekeringsbedrag staat dan immers niet meer in verhouding tot de premie.

Meer informatie

Overlijdensverzekering versus uitvaartverzekering

Veel mensen denken dat een overlijdensverzekering hetzelfde is als een uitvaartverzekering. Dit is echter niet het geval, er zijn een aantal duidelijke verschillen aan de wijzen. Zo kent een uitvaartverzekering een levenslange geldigheid, terwijl een overlijdensverzekering een vaste looptijd kent. Bovendien kan er bij een uitvaartverzekering een veel lager bedrag verzekerd worden, omdat deze geldsom enkel bedoeld is voor het vergoeden van de uitvaartkosten.

Kenmerken uitvaartverzekering

 • Levenslange geldigheid
 • Lage premie
 • Relatief laag verzekeringsbedrag
 • Enkel bestemd voor uitvaartkosten
 • Uitkering soms enkel in natura

Kenmerken overlijdensverzekering

 • Alleen uitkering binnen looptijd
 • Relatief hoge premie
 • Hoog tot zeer hoog verzekeringsbedrag
 • Verzekeringsbedrag vaak vrij te besteden

Indien u uw nabestaanden wilt beschermen tegen het wegvallen van uw inkomen, kunt u het best een overlijdensverzekering afsluiten. Met deze verzekering kan de hypotheek worden afgelost, de vaste lasten worden betaald, de studie van de kinderen worden bekostigd et cetera. Wanneer u alleen uw uitvaart wilt verzekeren is een uitvaartverzekering voldoende.

Medische keuring bij een overlijdensverzekering

Om een overlijdensverzekering af te kunnen sluiten moet u een medische verklaring invullen. Afhankelijk van uw antwoorden en de hoogte van het verzekeringsbedrag volgt er mogelijk een medische keuring. Op basis van uw gezondheidssituatie kan de verzekeraar beslissen om u:

 • te accepteren zonder aanvullende voorwaarden
 • te accepteren met aanvullende voorwaarden, zoals premieopslag
 • te weigeren als verzekerde

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een overlijdensverzekering?

Om de beste overlijdensverzekering te kiezen voor uw persoonlijke situatie, is het naast de verzekeringsvorm belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

 • Het verzekeringsbedrag
 • De looptijd
 • Individueel of samen verzekeren

Het verzekeringsbedrag

Om de hoogte van het verzekeringsbedrag te kunnen bepalen, is het belangrijk om een doel te kiezen. Wilt u dat de hypotheek in één keer of voor een groot deel wordt afgelost, zodat de maandlasten voor uw nabestaanden omlaag gaan? Wilt u voor langere tijd uw weggevallen inkomen verzekeren? Of wilt u dat er geld beschikbaar is zodat uw kind kan gaan studeren? Afhankelijk van uw doel kunt u het verzekeringsbedrag berekenen.

De looptijd

In de meeste gevallen kunt u zelf de looptijd van uw overlijdensverzekering kiezen. Verzekeraars hanteren vaak een minimale en een maximale looptijd. De minimale looptijd wordt door de verzekeraar bepaald. De maximale looptijd is afhankelijk van uw leeftijd op het moment van afsluiten. Een overlijdensverzekering moet doorgaans voor het 68e levensjaar worden afgesloten en kan maximaal een looptijd kennen tot het 75e levensjaar. In de praktijk duurt de looptijd minimaal 5 tot maximaal 50 jaar.

Individueel of samen verzekeren

Het moment dat men samen een huis gaat kopen valt vaak samen met het afsluiten van een overlijdensverzekering. In de meeste gevallen kiest men voor een overlijdensverzekering op twee levens. Het voordeel van deze verzekering is dat deze relatief goedkoop is. Een nadeel is dat er slechts eenmalig wordt uitgekeerd en het leven van de langstlevende partner dan niet meer is verzekerd. Het is ook mogelijk om voor u beiden een individuele polis af te sluiten. U betaalt dan iets meer premie, maar u bent dan wel beiden verzekerd binnen de looptijd van de verzekering.