Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. Deze verzekering keert een bedrag uit als u tijdens de looptijd overlijdt. Ook al is het niet wettelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, toch kan de hypotheekverstrekker dit wel eisen als u een huis koopt. Een overlijdensrisicoverzekering geeft de hypotheekverstrekker namelijk de zekerheid dat de hypotheek ook wordt afbetaald als u komt te overlijden. Als u onverhoopt overlijdt, wordt de verzekering verpand aan de hypotheekverstrekker, zodat de hypotheek deels of volledig wordt afbetaald.

Sinds 2018 is het niet meer wettelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Tot en met 2017 was dit wel zo. U was het dan altijd verplicht om een ORV af te sluiten als uw hypotheek meer dan 80 procent van de waarde van uw woning bedroeg.

Niet meer verplicht, wel verstandig

Ook al is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet meer wettelijk verplicht, toch is het verstandig om dit wel te doen. U bent er dan zeker van dat de hypotheek altijd wordt betaald en dat u uw naasten niet opzadelt met hoge financiële kosten. Bovendien zijn er ook nog veel hypotheekverstrekkers die het afsluiten van een ORV wel verplicht stellen bij een hypotheek.

Verpanding van de overlijdensrisicoverzekering

Als uw hypotheekverstrekker het u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten dan wordt uw verzekering aan de hypotheekverstrekker verpand. Als u komt te overlijden, wordt het verzekerde bedrag direct aan de hypotheekverstrekker betaald. Wanneer de uitkering hoger is dan de restschuld van de hypotheek dan gaat het overgebleven bedrag naar uw nabestaanden.

Zelf een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten

De meeste hypotheekverstrekkers bieden zelf een overlijdensrisicoverzekering aan als u een hypotheek afsluit. Natuurlijk is het een gemakkelijke oplossing om een hypotheek via uw hypotheekverstrekker af te sluiten. U hoeft dan niet zelf meer op zoek te gaan naar een geschikte verzekering. Echter, het is vaak niet goedkoop. Het is dan ook verstandig om zelf een losse ORV af te sluiten bij een andere verzekeraar. Ga eerst na welke eisen uw hypotheekverstrekker stelt aan de overlijdensrisicoverzekering. Vervolgens kunt u zelf een ORV afsluiten. Deze vindt u snel en eenvoudig door verschillende overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken met elkaar.