Overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten, omdat u een huis gaat kopen? Dan kan de hypotheekverstrekker het u verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee heeft deze de zekerheid dat de hypotheek ook wordt afbetaald als u overlijdt. De verzekering wordt dan aan de hypotheekverstrekker verpand, zodat de hypotheek (deels) wordt afbetaald.

Sinds 2018 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook al is het niet langer meer verplicht, toch zijn er nog veel hypotheekverstrekkers die dit wel eisen. Bovendien is het vaak ook slimmer om u wel te verzekeren.

Verpanding van uw overlijdensrisicoverzekering

Als de hypotheekverstrekker het u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, wordt uw verzekering aan de hypotheekverstrekker verpand. Dit betekent dat het geld direct naar de hypotheekverstrekker toe gaat als u overlijdt. Als het verzekerde bedrag hoger is dan de restschuld van uw hypotheek, dan gaat het overgebleven bedrag naar de begunstigde(n). Meestal zijn dit uw nabestaanden.

Losse overlijdensrisicoverzekering is voordeliger

Meestal biedt een hypotheekverstrekker zelf al een overlijdensrisicoverzekering aan als u een hypotheek afsluit. Het is natuurlijk fijn dat u dan zelf niet meer hoeft te zoeken naar een passende overlijdensrisicoverzekering, maar het is niet de voordeligste optie. Het afsluiten van een losse overlijdensrisicoverzekering is veel voordeliger. U bent vrij om een verzekering bij een andere aanbieder af te sluiten.

Geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Wilt u geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten, omdat u genoeg geld heeft gespaard of omdat u alleen bent? Dan hoeft u bij sommige hypotheekverstrekkers geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo hoeft dit niet bij de ABN AMRO, BLG Wonen, Florius, ING, MoneYou en RegioBank.