Heeft u tussen 2000 en 2010 een hypotheek genomen en daarbij een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan maakt u mogelijk aanspraak op duizenden euro’s van uw adviseur. Dit was onlangs te zien in het bekende programma Kassa.

Als u een overlijdensrisicoverzekering (orv) heeft afgesloten bij een financieel adviseur en hij u niet op de premiedaling heeft gewezen, dan is de adviseur mogelijk aansprakelijk. Sinds 2002 zijn de premies voor de overlijdensrisicoverzekeringen gedaald met zo’n zestig procent. Als er niets aan uw gezondheid is veranderd, dan is het mogelijk om een goedkopere orv met dezelfde dekking af te sluiten. Soms kan dit zelfs bij uw huidige verzekeraar.

Flink verschil in premie

Deze zomer deed het Kifid, het klachteninstituut voor de financiële sector, een bijzondere uitspraak. Een klant had bij zijn hypotheek van 160.000 euro een overlijdensrisicoverzekering afgesloten in 2004. De orv had een looptijd van 22 jaar en de klant betaalde elke maand 78 euro aan premie. Op 1 mei 2017 paste de klant de verzekering aan. Ineens daalde de premie naar 10 euro per maand. Dit kwam deels, omdat de klant recht had op winstdeling. Echter, zonder deze winstdeling zou de premie 35 euro per maand zijn geweest. Vergeleken met de 78 euro die de klant eerder betaalde, is dit dus een flink verschil.

Klant krijgt teveel betaalde premie terug

De klant heeft zijn financieel adviseur aangeklaagd, omdat die nooit contact met de klant had opgenomen om te melden dat de premies van de orv gedaald waren. Wel ontving de klant een aantal algemene e-mails, maar deze gingen niet over zijn verzekeringspolis. De klant liet weten dat hij 151 maanden, dus 12,5 jaar, te veel premie heeft betaald. Hij heeft dit teveel betaalde bedrag teruggeëist. De geschillencommissie van het Kifid kwam tot de conclusie dat de adviseur 3268 euro aan de klant moest terugbetalen. Ook al was de uitspraak van het Kifid niet bindend, toch heeft de adviseur besloten om het bedrag aan de klant te betalen.

Honderden mensen maken aanspraak op duizenden euro’s

Volgens Kassa maken honderden mensen aanspraak op duizenden euro’s. Het programma heeft onlangs een enquête afgenomen en hieruit is gebleken dat 73 procent van de consumenten nooit is benaderd door de financieel adviseur over lagere premies. Volgens de wet moet een financieel adviseur zijn klanten inlichten over een premiedaling.

Wat kunt u doen?

Heeft u ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten tussen 2000 en 2010? Kijk dan eerst of de premie nu inderdaad lager zou zijn dan op het moment dat u de verzekering afsloot. Er zijn tal van vergelijkingssites, zoals OverlijdensrisicoverzekeringExpert, waar u uw premie kunt uitrekenen. Als de premie bij een andere verzekeraar veel lager is, dan loont het om over te stappen.

Bron: telegraaf.nl