Wilt u een huis kopen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het niet meer nodig om hier een overlijdensrisicoverzekering (orv) bij af te sluiten. Tot en met 2017 was het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak wettelijk verplicht bij een NHG-hypotheek. Sinds 1 januari 2018 is dit niet meer verplicht.

Gunstig voor chronisch zieken, ex-patiënten en ouderen

Het wegvallen van een verplichte orv is vooral erg gunstig voor chronisch zieke mensen, ex-patiënten en ouderen. Deze mensen behoren tot een risicogroep en betalen vaak een zeer hoge premie of worden niet als verzekerde geaccepteerd. Voor hen wordt het nu een stuk makkelijker en betaalbaarder om een huis te kopen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Veel risico’s

Geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten is voordeliger, maar er zijn wel veel risico’s aan verbonden. Wanneer u een partner heeft en onverhoopt komt te overlijden, valt er een inkomen weg. Dit kan een financiële klap zijn. Het kan dan moeilijker worden voor uw partner om de hypotheek te betalen. Uw zadelt uw partner (en uw kinderen) dan op met een hypotheekschuld.

Hypotheek aflossen

Met een overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat uw nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen en het niet hoeven te verkopen. Met de uitgekeerde dekking van de orv kunnen uw nabestaanden een groot deel van de hypotheek aflossen. Iets dat hen veel rust zal bieden.

Nog wel een eis bij veel hypotheekverstrekkers

Ook al is het nu niet meer wettelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een NHG-hypotheek, toch is het bij veel hypotheekverstrekkers nog wel verplichte eis. Er zijn slechts een aantal banken waar het niet noodzakelijk is om bij een hypotheek een orv af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Wanneer u een hypotheek afsluit kan de hypotheekverstrekker dus eisen dat u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De hypotheekverstrekker zal u dan een orv aanbieden. Deze verzekering kan echter erg duur zijn. Het kan dus zinvol zijn om zelf op zoek te gaan naar een passende overlijdensrisicoverzekering. De verschillen in premies zijn namelijk groot, dus het loont u zeker om meerdere verzekeringen te vergelijken. U vindt dan een voordelige overlijdensrisicoverzekering met een goede dekking.