Voor ex-kankerpatiënten is het vaak lastig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Er zijn veel verzekeraars die hen niet als klant accepteren of dit pas doen na een lange procedure van medische keuringen. Als een verzekeraar een ex-kankerpatiënt als klant accepteert, is dit vaak tegen een zeer hoge premie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) wil dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering eenvoudiger wordt voor (ex-)kankerpatiënten.

Onlangs is de NFK met een voorlichtingscampagne gestart. Deze campagne heeft als doel om ex-kankerpatiënten te helpen als zij een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten. Het gaat dan om personen die al vijf jaar of langer dan vijf jaar genezen zijn.

Overlijdensrisicoverzekering Op Maat

Wanneer u een hypotheek wilt afsluiten, dan is het vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In samenwerking met Independer heeft de NFK de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat ontwikkeld. Hiermee is het voor ex-kankerpatiënten mogelijk om een goede, passende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Als iemand zich aanmeldt voor deze service, dan wordt het medisch dossier van die persoon direct doorgespeeld aan de verzekeraars die met dit project meewerken. De verzekeraars kunnen dan gelijk vermelden welke premie zij voor een klant hanteren. Hierdoor is het voor een klant mogelijk om direct verschillende overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken.

Adviezen van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

De NFK heeft adviezen opgesteld voor (ex-)kankerpatiënten die een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten. Dit zijn een aantal van de adviezen:

  • De beoordeling van uw aanvraag kost meer tijd. Begin er dan ook op tijd mee. Het liefst al voordat u een huis heeft gevonden.
  • Denk aan uw mededelingsplicht. Verzwijg dus geen informatie die u wel zou moeten vermelden. Dit kan in de toekomst namelijk voor grote problemen zorgen.
  • U bent niet verplicht om inzage te geven in uw hele medische dossier. U kunt dan ook enkel toestemming geven voor inzage in de benodigde delen van uw medische dossier.
  • Als u erfelijk belast bent, maar u zelf geen kanker heeft, dan hoeft u dat niet te melden bij de aanvraag als het verzekerde bedrag niet hoger is dan 268.125 euro.
  • Als u in het verleden een keer bent afgekeurd bij een aanvraag, dan dient u dat te vermelden bij een volgende verzekeringsaanvraag. Als u gebruikmaakt van de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat, dan kijkt een nieuwe verzekeraar niet naar de vorige afkeuring als de verzekeraar u geen voorstel heeft gedaan.

Aanvraag doen bij het Instituut voor Chronisch Zieken

Met behulp van Overlijdensrisicoverzekering Op Maat wordt het voor
ex-kankerpatiënten een stuk eenvoudiger om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Er is ook nog een andere mogelijkheid. Als u een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten, kunt u ook een aanvraag doen bij het ICZ. Dit is het Instituut voor Chronisch Zieken. Het ICZ onderzoekt uw aanvraag. Wanneer het voor u mogelijk is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, dan ontvangt u een passend voorstel.

Bron: ikvergelijkonline.nl